Een Metal Stud® scheidingswand plaatsen

Een Metal Stud® scheidingswand plaatsen

Eenvoudig te monteren en licht wandsysteem. Gyproc® Metal Stud® wanden bestaan uit een thermisch verzinkt stalen frame waarop langs beide zijden Gyproc® platen worden geschroefd. Het flexibele systeem laat toe om eenvoudig leidingen en isolatie in te bouwen.

Metal Stud wand Stap 01
1

Geef met een smetkoord aan waar je de wand wil plaatsen. (Een smetkoord met waterpas is handig om over langere afstanden rechte lijnen af te tekenen).

Metal Stud wand Stap 02
2

Breng op de horizontale Metal Stud® MSH en de twee buitenste verticale Metal Stud® MSV profielen die aansluiten op de ruwbouw, de zelfklevende Akoestische Tape aan nadat je de profielen op lengte gesneden hebt.

Metal Stud wand Stap 03
3

Bevestig om de 80 cm met spijkerpluggen of schroeven een horizontaal Metal Stud® MSH profiel langs de smetlijn op de vloer. Onderbreek dit profiel op de plaatsen waar later deuropeningen komen.

Metal Stud wand Stap 04
4

Snijd nu een verticaal Metal Stud® MSV profiel op lengte (1 à 1,5 cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond) en plaats het tegen de muur. Zet het profiel verticaal en loodrecht (met de waterpas) en bevestig het om de 80 cm tegen de muur. Plaats daarna ook tegen het plafond het horizontale Metal Stud® MSH profiel. Doe hetzelfde aan de tegenoverliggende muur.

Metal Stud wand Stap 05
5

Klem de tussenliggende verticale Metal Stud® MSV profielen om de 60 cm in de horizontale Metal Stud® MSH profielen van vloer en plafond. Zet de verticale Metal Stud® MSV profielen in dezelfde richting zonder ze vast te schroeven aan de horizontale Metal Stud® MSH profielen. Je kunt ze dus nog verschuiven. Plaats ze zo dat de gaten voor leidingdoorgangen in de profielen op dezelfde hoogte staan (let hierop als je de verticale Metal Stud® MSV profielen op maat snijdt) en zorg ervoor dat ze allemaal (behalve de eerste) met de rug (= met de gestanste openingen) naar de tegenoverliggende muur zijn gericht.

Metal Stud wand Stap 06
6

Snijd nu de eerste Gyproc® plaat op lengte (circa 1 cm korter dan de afstand tussen vloer en plafond). Duw de plaat tot tegen het plafond, steunend op een stukje Gyproc® plaat, zodanig dat ze 1 cm van de vloer verwijderd blijft en goed aansluit tegen het plafond. Schroef ze vast tegen het eerste Metal Stud® MSV profiel. Begin altijd aan één uiteinde van de muur.

Metal Stud wand Stap 07
7

Schuif het volgende Metal Stud® MSV profiel nu exact op zijn plaats, d.w.z. met de  lange zijde van de plaat op het midden van het profiel. Gyproc® Schroeven zijn zelfborend: je hoeft vooraf geen gaten te boren. Gebruik echter wel de Gyproc® Schroefkoppeling om tot op de correcte diepte te schroeven. Stel de schroefmachine altijd op hoog toerental in. Duw niet te hard, laat de machine en de schroef al het werk doen.

Metal Stud wand Stap 08
8

Schroef de plaat om de 25 cm vast op de Metal Stud® MSV profielen. Schroef de platen niet in de horizontale Metal Stud® MSH profielen. Controleer eerst of de plaatrand tot halverwege het profiel komt. Verschuif het profiel zo nodig. Plaats vervolgens de schroefmachine met schroef tegen de plaat en houd met je andere hand plaat en profiel vast tijdens het vastschroeven van de plaat.

Metal Stud wand Stap 09
9

Bevestig de volgende plaat goed aansluitend tegen de vorige. Heb je bij de vorige plaat een stukje Gyproc® onder de plaat gestoken, vergeet dat dan niet weg te nemen. Werk voor de volgende plaat op dezelfde manier maar wel “schroef- verspringend” (d.w.z. schroef de schroeven niet op dezelfde hoogte vast). Plaats de rest van de platen tot je het einde van de eerste kant bereikt. Snijd de laatste plaat wel vooraf op de juiste breedte.

Metal Stud wand Stap 10
10

Voor je begint met het beplaten van de andere kant van de wand: breng de isolatie aan (glaswol type ISOVER Sonepanel), net als alle leidingen en de gewenste verstevigingen.
Als je de wand later wil betegelen, pas dan dubbele beplating toe of plaats de profielen om de 30 cm. Breng de platen langs de tweede kant aan op dezelfde manier. Vergeet niet de openingen te maken voor elektrische dozen e.d.m.

Metal Stud wand tip 1
Tip

Maak gebruik van een voethefboom om de Gyproc® platen mooi tegen het plafond te drukken.

Metal Stud wand tip 2
Tip

Om te voorkomen dat eventueel vocht later kan opstijgen in de plaat, leg je op de vloer een stukje Gyproc® waarop je de platen kunt laten rusten tijdens het bevestigen. Plaats het stukje Gyproc® op ± 50 cm van de rand (bij een gipsplaat van 600 mm) of op ± 75 cm (bij een gipsplaat van 1200 mm) van de vorige plaat of de bestaande wand. Op die manier kantelt de plaat wat tegen de reeds geplaatste plaat of de bestaande wand, zodat ze goed aansluit.

Metal Stud wand tip 3
Tip

Heb je profielen van 2,60 m gekocht en is de wand hoger dan de lengte van deze profielen? Verleng dan de verticale Metal Stud® MSV profielen. Dat kan op twee manieren:

  • Klik de twee verticale Metal Stud® MSV profielen in en over elkaar met een overlapping van 20 cm en verbind ze met vier Teksschroeven (zie afbeelding).
  • Of verbind de twee verticale Metal Stud® MSV profielen met een horizontaal Metal Stud® MSH profiel (van 40 cm lang) en bevestig het horizontale Metal Stud® MSH profiel aan de twee verticale Metal Stud® MSV profielen met acht Teksschroeven.

Kies je voor deze laatste methode, dan hoeft het isolatiemateriaal in de wand niet onderbroken te worden ter hoogte van de profielverbinding. Let er ook steeds op dat de verlenging niet repetitief op de zelfde plaats zit.