Een schuin dak met Metal Stud® profielen afwerken

Een schuin dak met Metal Stud® profielen afwerken

De ideale oplossing voor de afwerking van een gordingendak waarbij de gordingen, gedeeltelijk zichtbaar kunnen blijven of onzichtbaar worden weggewerkt.

1

Begin met het dakvlak. Bevestig eerst U-vormige Metal Stud® MSH profielen op de zijden van de horizontale gordingbalken. Schroef ze om de 50 cm vast. De ‘ligging’ van de profielen is afhankelijk van hoe ver de gordingbalk zichtbaar mag blijven.

2

Plaats het onderste Metal Stud® MSH profiel. Je kunt ook een houten lat tegen de dakkepers schroeven en daar het horizontale Metal Stud® MSH profiel op bevestigen.

3

Bevestig de twee buitenste verticale Metal Stud® MSV profielen om de 60 cm op de aansluitende muren. Bevestig de horizontale Metal Stud® MSH profielen aan beide uiteinden aan het buitenste verticale Metal Stud® MSV profiel door middel van Teksschroeven.

4

Zet de overige verticale Metal Stud® MSV profielen op een onderlinge afstand van 30 cm tussen de horizontale Metal Stud® MSH profielen.

5

Bevestig ten slotte de gipsplaten.

6

Trek met een smetkoord een lijn op de vloer waar het opstaande stuk - het zgn. knieschot: een laag wandje dat bij schuine daken op de zoldervloer staat, evenwijdig aan de muurplaat - dient te komen.

7

Plaats een horizontaal Metal Stud® MSH profiel op de vloer en schroef het om de 80 cm vast in de vloer.

8

Plaats links en rechts een verticaal Metal Stud® MSV profiel en schroef het vast in de wand.

9

Plaats er een horizontaal Metal Stud® MSH profiel over.

10

Schroef het profiel om de 80 cm schuin vast (door de hoek, niét door de basis van het profiel) zodat het met de opening mooi naar de vloer toe gericht is (zie tekening). Draai de schroef niet door.

11

De Metal Stud® onderstructuur is nu klaar. Let op: breng eerst nog het isolatiemateriaal en dampscherm aan alvorens de Gyproc® platen ertegen te schroeven.
Zorg ervoor dat het dampscherm van het knieschot aansluit met het dampscherm van het dak. Tape de overlappingen af.

Tip
  •  Vergeet je dak niet te isoleren. Vul de spouw zo volledig mogelijk met isolatiemateriaal. Alvorens je de platen bevestigt, moet je zeker nog het dampscherm bevestigen.
  • Wil je het knieschot extra stevig maken, gebruik dan een Habito® plaat.
  • Dikwijls is de ruimte achter het knieschot verloren. Door een ProLock Easy luik te plaatsen blijft de ruimte erachter toch toegankelijk zodat je er bepaalde zaken kan wegbergen of de ruimte gebruiken als technische ruimte voor bekabeling, leidingen, transformators, enz. Het geheel is dan echter niet meer damp- en luchtdicht.