Gyproc® voorstrijkmiddelen: primers voor pleisterwerk

Gyproc® voorstrijkmiddelen: primers voor pleisterwerk

Wanneer je gipspleister wil aanbrengen op een muur of plafond, moet je er eerst voor zorgen dat de ondergrond daarvoor geschikt is. Een onregelmatige of ongeschikte ondergrond die niet eerst behandeld wordt, kan een negatieve invloed hebben op het eindresultaat van je pleisterwerk. Zo kan het pleisterwerk vlekken vertonen of zelfs loskomen.

Controle van de ondergrond

Om problemen met het pleisterwerk te vermijden, inspecteer je eerst de ondergrond en ga je die op basis daarvan voorbehandelen. Je kunt de ondergrond op twee manieren inspecteren:

  • via een visuele controle

  • via een besproeiingsproef

Met een visuele controle spoor je bijvoorbeeld stof, losse deeltjes en uitbloeiingen van zoutkristallen op. Maar ook kalkafzettingen of scheuren. Die onregelmatigheden moet je dan weghalen door ze te verwijderen, uit te kappen of door de ondergrond af te borstelen.

De besproeiingsproef gaat dan weer bepalen of er vocht of ontkistingsolie aanwezig is, maar ook welke zuigkracht je ondergrond heeft en of je die wel of niet moet voorbehandelen met een primer. Neemt de ondergrond weinig tot geen vocht op en verandert hij weinig van kleur? Dan behandel je dit glad, niet-zuigend oppervlak eerst met de Gyproc® primer Betongrip Easy®. Neemt de ondergrond het vocht heel snel op of is er overheen de ondergrond een verschil in zuigkracht? Dan breng je Gyproc® X Prim of S Prim primer aan om de zuigkracht te neutraliseren.

Niet-zuigende ondergrond: voorbehandelen met Gyproc® Betongrip Easy®

Zoals de naam al verraadt, is het voorstrijkmiddel Betongrip Easy® geschikt om aan te brengen op beton, beton-elementen en andere niet-zuigende ondergronden. Op zulke gladde ondergronden hecht de gipspleister namelijk niet genoeg, waardoor het pleisterwerk kan loskomen.

 

Betongrip Easy® vormt dan als primer een performante hechtbrug voor Gyproc® binnenpleisters of het kleefgips L-gips op de betonnen ondergrond. Het voorstrijkmiddel is lichtgroen van kleur en is samengesteld op basis van harsen. De primer dringt heel diep in de poriën van de ondergrond door en bekleedt het met een kunstharslaagje. 

 

Betongrip Easy® is heel eenvoudig aan te brengen. Het voorstrijkmiddel is gebruiksklaar, dus je hoeft het niet te verdunnen. Je kunt het over de ondergrond vernevelen of aanbrengen met een rol of kwast.

Te sterk zuigende ondergrond: voorbehandelen met Gyproc® X Prim of S Prim

Gyproc® X Prim

De Gyproc® X Prim primer verlaagt de zuigkracht en versterkt de hechting van pleisterwerk op moeilijke, gemengde en te sterk zuigende ondergronden. Voorbehandelen met Gyproc® X Prim voorkomt dat de poreuze ondergrond te veel water van de gipspleister opzuigt, wat ervoor kan zorgen dat de pleister moeilijk te verwerken is of zelfs verbrandt.

 

Het voorstrijkmiddel Gyproc® X Prim is lichtblauw en kun je net als Betongrip Easy® zowel met de vernevelaar als met een rol of kwast op de ondergrond aanbrengen. Als je de Gyproc® X Prim verdunt, kun je de primer zelfs in de vernevelaar bewaren zonder dat er velletjes op vormen.

Gyproc® S Prim

Gyproc® S Prim is het kleurloze en geurloze alternatief voor Gyproc® X Prim. Deze primer is geschikt voor alle mogelijke poreuze ondergronden die een grote zuigkracht hebben, zoals snelbouw, silicaatsteen, cellenbeton, baksteen, kalkcement en gipsblok. De Gyproc® S Prim vermindert ook de zuigkracht en verbetert de hechting van de gipspleister op de ondergrond. 

Net als Gyproc® X Prim is Gyproc® S Prim makkelijk te verwerken en aan te brengen met de vernevelaar, een rol of een kwast. Waar Gyproc® X Prim 1/1 of 1/4 verdund mag worden, is Gyproc® S Prim 1/9 verdunbaar.

Je niet-zuigende of te sterk zuigende ondergrond voorbehandelen met een Gyproc® primer? 
Ontdek ons aanbod aan voorstrijkmiddelen voor élk oppervlak.