Ruimtegebrek en een ongewenste spreiding van de ziekenhuisdiensten waren voor AZ Delta aanleiding om een nieuwe campus te bouwen in Roeselare. Het imposante complex ontworpen door VK Architects & Engineers getuigt van een vooruitstrevende visie op het zorggebeuren en heeft dankzij een doordacht modulair grid een hoge leesbaarheid en flexibiliteit. Aangezien het ziekenhuis tijdloos moest ogen om de komende vijftig jaar up-to-date te blijven werd gekozen voor herkenbare en ‘nobele’ bouwmaterialen. Zo plaatste Necap Construct er meer dan 140.000 m² aan Gyproc® platen.
Dat Roeselare een nieuw ziekenhuis zou krijgen om het structurele plaatsgebrek in het Heilig Hartziekenhuis en het Stedelijk Ziekenhuis op te vangen, stond al aan het begin van deze eeuw vast. Toch duurde het tot 2013 alvorens de bouwwerken eindelijk van start gingen. In 2019, zeven jaar na de eerstesteenlegging, was het statige complex klaar voor de dienst.
Met 4.000 werknemers, 385 artsen en jaarlijks 650.000 raadplegingen, 50.500 patiënten in hospitalisatie, 63.000 spoedopnames, 55.000 chirurgische ingrepen en 2.300 geboortes is AZ Delta een van de grootste ziekenhuizen in Vlaanderen. Toch wilde men ook in het nieuwe gebouw kleinschalig en op mensenmaat blijven werken om een maximale betrokkenheid bij het welzijn van de patiënt te kunnen blijven garanderen. Vandaar dat de directie samen met VK Architects & Engineers een ingenieus masterplan op basis van pathologische clustering uitdokterde. Er werd afgeweken van het traditionele ziekenhuisconcept – lees: een apart beddengedeelte, een afdeling raadplegingen en een medisch-technisch gedeelte – en per ziektebeeld werd er een zogenaamde zorgcluster georganiseerd, waar zowel de hospitalisatie als de raadplegingsruimtes ondergebracht zijn. AZ Delta definieerde in totaal negen clusters, die gegroepeerd zijn in zes polen: Vrouw & Kind en beperkte hospitalisatie, Neurologie & Locomotorie, Abdo & Thorax, Oncologie, Geriatrie en Psychiatrie.
Voorzien op uitbreidingen
Het nieuwe AZ Delta telt in totaal zeven bouwlagen, 813 bedden – 705 ‘gewone’ bedden en 108 bedden in het dagziekenhuis – en zeventien gelijkvloerse operatiezalen. De medisch-technische diensten zoals de dialyse, radiotherapie, nucleaire geneeskunde en de vier cathlabs zijn gegroepeerd in verschillende ‘straten’. De raadplegingen vinden plaats aan de ‘publieke’ voorzijde van het complex, terwijl de verpleegafdelingen en de patiëntenkamers aan de privatere achterzijde liggen en zicht hebben op de groene omgeving. Het strakke gevelritme weerspiegelt de extreme interne flexibiliteit: elke 135 cm kan een interne wand geplaatst worden. Het ziekenhuis werd dan ook modulair opgevat en is in structureel opzicht voorzien op eventuele uitbreidingen.
De campus telt drie volumes: het ziekenhuis in gekantelde L-vorm; het logistieke blok voor ondersteunende functies die niet in het ziekenhuis zelf gesitueerd hoeven te zijn met daarbovenop is het markante leer- en innovatiecentrum RADar en ten slotte de powerplant, die de energie voor de ganse site opwekt.
Hoge eisen op vlak van hygiëne en luchtdichtheid
Omdat het gebouw de volgende vijftig jaar niet snel verouderd zal ogen, opteerde AZ Delta voor een tijdloze look en koos het voor herkenbare en ‘nobele’ bouwmaterialen zonder modieuze of schreeuwerige afwerkingen, die in sommige ruimtes wel moesten voldoen aan hoge eisen op het vlak van hygiëne, luchtdichtheid enzovoort.
Zo plaatste Necap Construct er onder meer 142.500 m² aan Gyproc®-platen. “Zo’n 125.000 m² A-platen van Gyproc®, 10.000 m² DuraGyp® en Rf-platen en 7.500 m² Soundbloc®-platen”, preciseert Bert Beernaert, projectleider namens Necap Construct. “Die werden allemaal in voorzetwanden, scheidingwanden en kolomomkastingen gebruikt op het kelderniveau en de niveaus +1 en +3.”
“Wij voeren het merendeel van ons werven uit met Gyproc®-producten. Het zijn immers hele goede producten met goede akoestische en brandeigenschappen en de attesten zijn goed ingeburgerd bij de plaatsers. Maar Gyproc® biedt daarnaast ook hele goede technische support, zowel offline met technische adviseurs als via de website. Dat was voor ons belangrijk in dit project, dat met een duur van – voor ons – 24 maanden het grootste project is dat we ooit deden. Ik denk dat ik niet lieg wanneer ik zeg dat wij ons in de goede samenwerking met Gyproc® steeds als een betrouwbare partner gemanifesteerd hebben. Getuige daarvan het feit dat wij geen noemenswaardige problemen gehad hebben qua kwaliteit, planning en correctheid van uitvoering”, besluit Beernaert.