Ziekenhuis Maas en Kempen: de rust van een helende omgeving

Ziekenhuis Maas en Kempen recepie

Eind september 2017 opende het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik de deuren. Het concept springt meteen in het oog, maar dan vooral omdat het niét dominant in de natuurlijke omgeving is ingeplant, maar volledig geïntegreerd. De vijf bouwdelen hebben er elk hun eigen identiteit en stijl. Kernwoorden ‘rust’ is een rode draad doorheen het geheel. Daarvoor zorgen ook bijna 37.500 Gyproc© platen die Muller Afbouwgroep er installeerde.

Project: 
Ziekenhuis Maas en Kempen, Maaseik
Opdrachtgever: 
Ziekenhuis Maas en Kempen vzw
Ontwerp: 
archipelago I ar-te in samenwerking met DJGA (de Jong Gortemaker Algra)
Hoofdaannemer: 
Houben NV, Strabag, Cordeel, BAM contractors i.s.m. Studiebureau Stabo
Gyproc® werken: 
Muller Afbouwgroep
Interieurafwerking: 
Eribel
Toegepaste producten: 
Gyproc® LP
Ziekenhuis Maas en Kempen buitenkant

Na 33 bouwmaanden ging het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen (ZKM) open, het eerste uitgestrekte laagbouwziekenhuis (2 etages) in Vlaanderen, met een capaciteit van 226 bedden. De vijf bouwdelen zijn door gangen en luchtbruggen met elkaar verbonden. Het gebruik van veel glas en grote ramen maakt dat natuurlijk licht doordringt tot in het hart van het gebouw. Het zicht op de natuurrijke omgeving is optimaal vanuit elke verdieping.

Rust en gezelligheid

Centraal staat het welbevinden van de patiënt. Alle kamers hebben een mooi uitzicht. Gezelligheid en huiselijkheid zijn er meteen voelbaar. Ondanks de grote omvang (in totaal 32.347 m²!) behoudt ZMK de typerende kleinschalige en huiselijke sfeer van vroeger. Dit is ook te danken aan de interieurafwerking, waarvoor in totaal bijna 37.500 Gyproc© platen in diverse types werden geïnstalleerd voor wanden, gordijnkoven en plafonds.

Akoestische oplossingen

Jef Ponsen, zaakvoerder van Muller Afbouwgroep, was er 2,5 jaar lang aan de slag met gemiddeld 30 medewerkers. Soms waren dat er wel 60 op piekmomenten.

“Belangrijk was het Gyproc® SoundBloc® systeem dat we voor de wanden hebben toegepast. Geluidsisolatie was heel belangrijk aangezien ‘rust’ voorop staat. Sommige ruimtes vroegen om een speciale afwerking. Zo hebben we de operatiekamers (OK’s) voorzien van stralingswerende loodbescherming” Dat deed de Muller Afbouwgroep met Gyproc® LP platen, met loodbekleding aan de rugzijde. De dikte van deze laag werd bepaald door de sterkte van de straling die men verwacht in de operatiekamers.

Werken met Gyproc® biedt volgens hem een aantal pluspunten, niet alleen op het vlak van productkwaliteit, maar ook:

“Afspraken die we maken met Gyproc worden gerespecteerd, de logistiek is altijd in orde en: als we vragen hebben, heeft Gyproc altijd technische ondersteuning klaar.”

Het nieuwe ZMK in cijfers

  • Totale oppervlakte gebouw: 32.347 m²
  • Totale oppervlakte site: 12 hectare
  • 226 bedden
  • 544 parkeerplaatsen
  • 40.000 bomen, planten en ander groen
  • Groenbuffer van 10 m breed en 2,5 m hoog
  • Koude-warmteopslag op 220 m diepte